De e-nose ruikt snel en goed een coronabesmetting

Door Joost Schreurs voor 1-Limburg
Geplaatst op donderdag 29 oktober 2020

De zogeheten e-nose die een coronabesmetting bij iemand kan ‘ruiken’, nadert de officiële goedkeuring. Op dit moment wordt het elektronische apparaat onder de loep genomen door het RIVM om te kijken of het gebruikt kan worden voor sneltesten.
Dat zei onderzoeker Nicole Bouvy, chirurg van het MUMC+ in Maastricht, in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg. Bouvy is al jaren bezig met een zogenaamde e-nose, een elektronische neus.

Oorspronkelijk was de neus bedoeld om schildklierkanker te kunnen ruiken in je adem, maar de test kan mogelijk ook worden gebruikt om een coronabesmetting op te sporen. Bouvy: “We zijn blij om samen met het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid en de GGD een aantal neuzen te kunnen testen.”

Lees ook: MUMC+: Corona mogelijk op te sporen in adem

e-nose bij 1Limburg avondgasten

Start-ups
Mocht de e-nose op de markt komen dan is er volgens hoogleraar Bouvy nog een probleem. “Het zijn kleine, beginnende bedrijven die dit product ontwikkelen. Het opschalen van de productie zal daarom best lastig zijn. Twee bedrijven zitten in Nederland, dus we zitten wel vooraan. We moeten ook de GGD en huisartsen goed instrueren. Het is geen kwestie van zomaar blazen in het apparaat.”

96 procent
Bouvy heeft in Maastricht al veelvuldig getest met de e-nose. De resultaten waren positief. “We hadden in de eerste fase tussen maart en juni 96 procent negatief voorspellende waarden. Dus als het apparaat zegt dat je geen covid-19 hebt, dan is die kans zeer groot dat dat juist is.”